6974708248 Μάρκου Μουσούρου 11, Αθήνα panos_tountas@yahoo.gr

Η Ειρήνη Κανά και ο Παναγιώτης Τούντας ζωγραφίζουν την Τζια

Η Ειρήνη Κανά και ο Παναγιώτης Τούντας ζωγραφίζουν την Τζια

Η Ειρήνη Κανά και ο Παναγιώτης Τούντας ζωγραφίζουν την Τζια

Η έκθεση θα εγκαινιασθεί στις 14 Αυγούστου στις 8.30μμ και θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2019.

 

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

 

Οι Κυκλάδες, νησιά απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, μοναδικά, βράχοι θεϊκοί που δεσπόζουν στο Αιγαίο, αποτελούσαν πάντα μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους εικαστικούς δημιουργούς.

«Ζωγραφίζοντας την Τζια» στην Marina Keas Gallery, μια έκθεση ζωγραφικής με θέματα παρμένα από το ίδιο το νησί, ένα από τα ωραιότερα και πιο γνωστά για την καλλιτεχνική του κίνηση νησιά των Κυκλάδων.

Η Τζια είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των ταξιδιωτών, τόσο επειδή είναι κοντά στην Αττική, αλλά και για την τόσο ξεχωριστή του ατμόσφαιρα. Ο Οτζιάς, το Βουρκάρι, ο Κούνδουρος, η Ιουλίδα, έγιναν θέματα ζωγραφικών έργων, που θα εκτεθούν στο Βουρκάρι τον Αύγουστο.

Η Ειρήνη Κανά και ο Παναγιώτης Τούντας, ο καθένας με την δική του εικαστική πρόταση σε μία έκθεση με τίτλο «ΚΕΑ-ΤΖΙΑ» θα συνυπάρξουν καλλιτεχνικά στην γκαλερί Μarina Keas. 

Η Ειρήνη Κανά θα παρουσιάσει την τελευταία της δουλειά με τοπία από το νησί, 20 περίπου έργα διαφόρων διαστάσεων.

 

Ο Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης, Μάνος Στεφανίδης μεταξύ άλλων, γράφει για τα τοπία της εικαστικού:

«Τι ζωγραφίζει, κατά βάθος, η Ειρήνη Κανά όταν πυρπολεί τους καμβάδες της με τέρες και όμπρες, με βερμιγιόν και όχρες, με θερμά πορτοκαλιά χρώματα και μπλε βιολέ, βαθιές συμφωνίες;

Ζωγραφίζει, κατά τη γνώμη μου, τη μνήμη που χάνεται. Τις ηδονικές, υγρές στιγμές που πέρασαν, τις ιδανικές εικόνες μιας εφηβικής ονειροφαντασίας. Φιλοδοξία της ζωγράφου είναι να καταστήσει εικόνα κάθε μορφή έρωτα. Έρωτα για τη ζωή, για τους ανθρώπους, για τα πράγματα ίσως, γι αυτό οι πίνακές της είναι τόσο αισθησιακοί, τόσο χυμώδεις με τις ανάγλυφες, παστόζικες πινελιές τους.»

Και ο Παναγιώτης Τούντας θα παρουσιάσει καινούργια έργα με ίδια θεματική, θαλασσινά τοπία από την Κέα.

Η κριτικός τέχνης, Ελένη Δέπου γράφει για την δουλειά του:

“Στην πρόσφατη δημιουργία του Παναγιώτη Τούντα πρωταγωνίστρια είναι η θάλασσα. Η θάλασσα που εμφανίζεται ως πηγή ζωής περικλείοντας όλες τις δυνατότητες της.

Η τεχνοτροπία του Τούντα, εμφορείται από ένα ενιαίο πνεύμα παράδοσης και δείχνει µε πόσους τρόπους διαφορετικούς ο καλλιτέχνης μπορεί να εκφράζεται χωρίς ν’ αστοχεί στο βαθύτερο  πνεύμα που εκπροσωπεί.

Κάποιες βιωμένες εικόνες αποτελούν αφετηρία των συνθέσεων. Τον διάλογο αυτόν και τις ψυχικές του συγκινήσεις που αποτυπώνει ο ζωγράφος από τη φύση, τα σύννεφα, τη θάλασσα, τον ορίζοντα. Κατάφερε να συλλάβει όψεις, φως, χρώμα που για καιρό ονειρεύτηκε, που βυθίστηκε ολοκληρωτικά μέσα τους, σε μια φευγαλέα στιγμή.

 

 

άρθρο από το www.artviews.gr

Πίσω